Tuesday, 15 March 2016

|| 1years, throwback Seoul, KOREA [Spring] || ♥♥♥




Da Dekat sebulan setahun aku n En Husband balik dari korea.. serious, really miss korea so much..ni tulis pasal korea ni sebab feeling2 masa kat kore laa tue..**tutupmukamalu**  

trip aku ni aku pergi sama2 dengan SIL n Anak2 my SIL..Trip kami 6d4n..11 Mar 2015 ~ 16 Mar 2015 musim Winter~Spring, ☃ Tapi belum masuk musim Bunga lagi, kat Nami island Ice baru mencair.. Kitaorang pergi Korea ni main redah jee..X pakai mana2 agensi travel..Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar n Alhamdulillah dapat jugak faham Subway Line semua tu..:)

  

So Far semua berjalan dengan lancar..Guesthouse yang sangat selesa, Dekat dengan subway Itaewon, hangangjin & Noksapyong Station. Yang paling penting kitaorang duduk betul2 dekat Bandar Itaewon. Senang dapat makanan halal hari2 makan kebab je..n dekat dengan 

Seoul Central Masjid Itaewon.


1day pergi Pulau Nami n Doota Mall. Padahal Jauh kot subway ni..hhahaha nampak sangat kan itinerary x tersusun sebabnya x sempat..Just listkan mana nak pergi n Subway mana nak turun semua tu je..X sempat tu sebab dok melayan Qaiser Haziq jelah,tu yang manja sampai sekarang Mama nak berkepit je dgn die hhahaa..Lgpon aku ada masa nak survey sume kat opis je..:D
Next day pergi Itaewon Seoul Central Masjid..Sebab hari Jumaat..Pastu terus g Hongik Univ. Station sebab nak pergi Hello Kitty Cafe..:P

Nasib jumpa sbb tanya sume orang kat sana dorang cakap tutup..+_+ tapi senenarnya pindah kat tempat lain je sampai malam kami dok sana, sebab tu la rasa x puas berjalan kat korea. kitaorang g  Pulau Nami n Doota Mall, Hello Kitty Cafe, Myeong-dong Street Market, Namdaemun Market, N Seoul Tower and last but not least Everland.



Mula2 x plan pon nk g Korea, sbb nama aku n Husband last booking sebenarnya..hihihihii..

Pergi pon sbb aku dok baca WhatsApp group family Husband terus aku cite yg kakak die n anak buah die g Korea, pastu Husband tanya Kaksu then kaksu ckp baru booking, Husband tanya aku nak g x?pastu aku ckp x tau ..then die tanya Kaksu duit tiket return, at the same time terus die on nak join..



Tapi Seriously xpernah pon aim nak g Korea or tempat2 jauh yg dok berejam jam flight..

Bila da pergi korea SUMPAH aku RINDU KOREA.. RINDU environment kat sana, RINDU weather kat sana..Kalo travel sorang kat sana pon serious boleh survive coz pada aku tempat selamat.. Kalo tanya jalan, depends la kadang2 org x nak layan sbb rushing, kadang2 nak tolong tp x faham nak explain, ada yg akan cuba bg direction and kalo bernasib baik dorang akan anta korang line mana nk tunggu subway n kalo lg 'ong' dorang tolong hantar kan..see seronok kn?



Bila da tahu aku nk g KOREA tiap2 malam aku google tempat kat sana, cari tempat2 best, tempat makan, tempat solat, transport n yang paling penting Subway dorang la..

Subway tu aku x paham pon masa dok godek2 tp bila kat sana terus boleh paham..



Yang aku aim sebelum travel sebenarnya The 4 Best Coffee House in Korea, [Angel In-us Coffee, Twosome Coffee, Caffe Bene & Tom n Toms Coffee] Shopping Mall, Korean Street Foods, Noryangjin Fish Market & Theme Park[Everland Resort & Lotte World Adventure Park], Beli T-Shirt Running Man with Nametag, Bungee Jumping kat Nami Island, Pakai Hanbok, Petite France, Gamcheon Culture VillageTaejongdae Resort ParkJungmun-Daepo Jusangjeolli Cliff, Jeju Island & Busan 


Bungee Jumping, T-Shirt Running Man with Nametag & Best Coffee in KoreaPicture Credit to : http://www.zurianaazreen.com



Aku just listkan tempat yang aku g je dulu nnt sempat NEXT ENTRY aku sort by day n subway mana nak naik/turun yee..:) n kat tempat tu apa yang best n apa ada kat sana

|| 1years, throwback Seoul, KOREA [Spring] || ♥♥♥




Da Dekat sebulan setahun aku n En Husband balik dari korea.. serious, really miss korea so much..ni tulis pasal korea ni sebab feeling2 masa kat kore laa tue..**tutupmukamalu**  

trip aku ni aku pergi sama2 dengan SIL n Anak2 my SIL..Trip kami 6d4n..11 Mar 2015 ~ 16 Mar 2015 musim Winter~Spring, ☃ Tapi belum masuk musim Bunga lagi, kat Nami island Ice baru mencair.. Kitaorang pergi Korea ni main redah jee..X pakai mana2 agensi travel..Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar n Alhamdulillah dapat jugak faham Subway Line semua tu..:)

  

So Far semua berjalan dengan lancar..Guesthouse yang sangat selesa, Dekat dengan subway Itaewon, hangangjin & Noksapyong Station. Yang paling penting kitaorang duduk betul2 dekat Bandar Itaewon. Senang dapat makanan halal hari2 makan kebab je..n dekat dengan 

Seoul Central Masjid Itaewon.


1day pergi Pulau Nami n Doota Mall. Padahal Jauh kot subway ni..hhahaha nampak sangat kan itinerary x tersusun sebabnya x sempat..Just listkan mana nak pergi n Subway mana nak turun semua tu je..X sempat tu sebab dok melayan Qaiser Haziq jelah,tu yang manja sampai sekarang Mama nak berkepit je dgn die hhahaa..Lgpon aku ada masa nak survey sume kat opis je..:D
Next day pergi Itaewon Seoul Central Masjid..Sebab hari Jumaat..Pastu terus g Hongik Univ. Station sebab nak pergi Hello Kitty Cafe..:P

Nasib jumpa sbb tanya sume orang kat sana dorang cakap tutup..+_+ tapi senenarnya pindah kat tempat lain je sampai malam kami dok sana, sebab tu la rasa x puas berjalan kat korea. kitaorang g  Pulau Nami n Doota Mall, Hello Kitty Cafe, Myeong-dong Street Market, Namdaemun Market, N Seoul Tower and last but not least Everland.



Mula2 x plan pon nk g Korea, sbb nama aku n Husband last booking sebenarnya..hihihihii..

Pergi pon sbb aku dok baca WhatsApp group family Husband terus aku cite yg kakak die n anak buah die g Korea, pastu Husband tanya Kaksu then kaksu ckp baru booking, Husband tanya aku nak g x?pastu aku ckp x tau ..then die tanya Kaksu duit tiket return, at the same time terus die on nak join..



Tapi Seriously xpernah pon aim nak g Korea or tempat2 jauh yg dok berejam jam flight..

Bila da pergi korea SUMPAH aku RINDU KOREA.. RINDU environment kat sana, RINDU weather kat sana..Kalo travel sorang kat sana pon serious boleh survive coz pada aku tempat selamat.. Kalo tanya jalan, depends la kadang2 org x nak layan sbb rushing, kadang2 nak tolong tp x faham nak explain, ada yg akan cuba bg direction and kalo bernasib baik dorang akan anta korang line mana nk tunggu subway n kalo lg 'ong' dorang tolong hantar kan..see seronok kn?



Bila da tahu aku nk g KOREA tiap2 malam aku google tempat kat sana, cari tempat2 best, tempat makan, tempat solat, transport n yang paling penting Subway dorang la..

Subway tu aku x paham pon masa dok godek2 tp bila kat sana terus boleh paham..



Yang aku aim sebelum travel sebenarnya The 4 Best Coffee House in Korea, [Angel In-us Coffee, Twosome Coffee, Caffe Bene & Tom n Toms Coffee] Shopping Mall, Korean Street Foods, Noryangjin Fish Market & Theme Park[Everland Resort & Lotte World Adventure Park], Beli T-Shirt Running Man with Nametag, Bungee Jumping kat Nami Island, Pakai Hanbok, Petite France, Gamcheon Culture VillageTaejongdae Resort ParkJungmun-Daepo Jusangjeolli Cliff, Jeju Island & Busan 


Bungee Jumping, T-Shirt Running Man with Nametag & Best Coffee in KoreaPicture Credit to : http://www.zurianaazreen.com



Aku just listkan tempat yang aku g je dulu nnt sempat NEXT ENTRY aku sort by day n subway mana nak naik/turun yee..:) n kat tempat tu apa yang best n apa ada kat sana

Saturday, 5 March 2016

|| Jaga Anak2 ♥ Berpantang ||

Alhamdulillah nak masuk 44 hari dah abes FASA berPANTANG..Sangat cabaran waktu berpantang ni.. Dalam 2week je aku rest n x buat apa2.. Lepas 14 hari aku da start masak, kemas rumah, mandikan Akid..
Routine aku pas 2 minggu berpantang, aku jerang air n mandi siap2, ambik baju Haziq n Akid untuk pakai siang n malam.. Aku akan letak sekali dlm bekas pampers, wet tissue, ubat, tungky baby, pampers n etc.. Bekas tu aku letak kat depan sebab nk tengok tv ~~ingat time pantang nk kurangkan tengok tv, hp n buku2..tp non hadoo :D :D

Kalo pg2 x sempat jerang air mandi, aku akn masak air minum n untuk thermos flasks, prepare barang nk masak, basuh2 pinggan ~~ni pon pttnya nk elak dr kena air sejuk tp kerna terpaksa aku terpaksa buat, pastu sambil2 aku kemas tmpat nk baring ke depan n sapu2 sbb seharian Haziq sepahkan mainan n makanan die..

Haziq n Akid akan bangun lebih kurang je time dorang,Alhamdulillah senang keje .. Haziq kena bg breakfast n tengok UpinIpin pukul 8.30am.. Akid lak BF sambil2 aku minum milo n cicah biskut kering.. Pas Akid NAP aku masak nasi, kalo Akid behave that day sempat la aku mandi n sempat lulur, berendam dulu.. Kalo x, sampai aku x sempat mandi laa..Haahahahaa

Kekadang kul 11.00 aku da sempat masak, actually aku x pandai pon masak berpantang ni tu pon beli buku resepi pantang n aku tibai je masak letak halia n lada hitam  da settle aku rilex2 or aku yg mandi laa.. Akid pukul 10am aku akan mandikan die siap2..

Part cabaran paling WIN kena jaga Haziq sekali..Hoiihh kurus kot nak melayan.. Hahahhaa.. Terus jadi berpantang ala2 mee segera gituu.. sedih sgt2.. ok la, masih terkawal lg.. Cuma kekadang dorang menangis sekali, Akid tgh BF time tulah Haziq nk Milk die..  Kalo NAP lak Haziq memg tiap2 ptg akan tido 1~2jam time tu Akid pon NAP n Mama join laa..



Sebelum nak tidokan Haziq aku makan sekali ngn die, waktu makan tengah hari x tetap la 11~2ptg jugak la sebab Akid kadang2 xnak tido, kadang2 aku lak yang x siap masak lagi.. Kalo Haziq da tido aku je lah yang makan sorang2 sambil menangis sebab makan nasi+ikan bilis+lada hitam jee 
Hahahahaa Betol okeyhhh, tapi bukan hari2 la, ada sekali tu ter EMO lakk.

Btw seminggu nak abes pantang 44 hari ni aku g rumah mak aku lepas masak, sebab Haziq tiap2 hari kalo dgr org kat luar or dgr org tolak pagar die nages2 nk 'Uarr n Kott' [ keluar n ikut].. Kalo dok rumah Mak ok la xde la nages2 sgt..Sambil2 boleh melayan perasaan tengok cite AFC n TLC sbb cite masak2 kan, kenyang dapat tengok makanan best2 kata FOOD HUNTER mihmihmihhh, tapi ada masa aku tengok movie gak
Kul 6ptg baru balik rumah tunggu En Husband 

Now da 103hari da, Rasa rindu lak nak berpantang berperang kat rumah tu..。◕‿◕。Rindu nak marah2 Haziq n Akid pastu nangis mintak maaf kat dorang..hahhhaa
lagi2 Papa ada kat rumah, lagi la jelesss, kalo wasap je anta gmabar anak.. so malas nak wasap..hahhaha

|| Jaga Anak2 ♥ Berpantang ||

Alhamdulillah nak masuk 44 hari dah abes FASA berPANTANG..Sangat cabaran waktu berpantang ni.. Dalam 2week je aku rest n x buat apa2.. Lepas 14 hari aku da start masak, kemas rumah, mandikan Akid..
Routine aku pas 2 minggu berpantang, aku jerang air n mandi siap2, ambik baju Haziq n Akid untuk pakai siang n malam.. Aku akan letak sekali dlm bekas pampers, wet tissue, ubat, tungky baby, pampers n etc.. Bekas tu aku letak kat depan sebab nk tengok tv ~~ingat time pantang nk kurangkan tengok tv, hp n buku2..tp non hadoo :D :D

Kalo pg2 x sempat jerang air mandi, aku akn masak air minum n untuk thermos flasks, prepare barang nk masak, basuh2 pinggan ~~ni pon pttnya nk elak dr kena air sejuk tp kerna terpaksa aku terpaksa buat, pastu sambil2 aku kemas tmpat nk baring ke depan n sapu2 sbb seharian Haziq sepahkan mainan n makanan die..

Haziq n Akid akan bangun lebih kurang je time dorang,Alhamdulillah senang keje .. Haziq kena bg breakfast n tengok UpinIpin pukul 8.30am.. Akid lak BF sambil2 aku minum milo n cicah biskut kering.. Pas Akid NAP aku masak nasi, kalo Akid behave that day sempat la aku mandi n sempat lulur, berendam dulu.. Kalo x, sampai aku x sempat mandi laa..Haahahahaa

Kekadang kul 11.00 aku da sempat masak, actually aku x pandai pon masak berpantang ni tu pon beli buku resepi pantang n aku tibai je masak letak halia n lada hitam  da settle aku rilex2 or aku yg mandi laa.. Akid pukul 10am aku akan mandikan die siap2..

Part cabaran paling WIN kena jaga Haziq sekali..Hoiihh kurus kot nak melayan.. Hahahhaa.. Terus jadi berpantang ala2 mee segera gituu.. sedih sgt2.. ok la, masih terkawal lg.. Cuma kekadang dorang menangis sekali, Akid tgh BF time tulah Haziq nk Milk die..  Kalo NAP lak Haziq memg tiap2 ptg akan tido 1~2jam time tu Akid pon NAP n Mama join laa..



Sebelum nak tidokan Haziq aku makan sekali ngn die, waktu makan tengah hari x tetap la 11~2ptg jugak la sebab Akid kadang2 xnak tido, kadang2 aku lak yang x siap masak lagi.. Kalo Haziq da tido aku je lah yang makan sorang2 sambil menangis sebab makan nasi+ikan bilis+lada hitam jee 
Hahahahaa Betol okeyhhh, tapi bukan hari2 la, ada sekali tu ter EMO lakk.

Btw seminggu nak abes pantang 44 hari ni aku g rumah mak aku lepas masak, sebab Haziq tiap2 hari kalo dgr org kat luar or dgr org tolak pagar die nages2 nk 'Uarr n Kott' [ keluar n ikut].. Kalo dok rumah Mak ok la xde la nages2 sgt..Sambil2 boleh melayan perasaan tengok cite AFC n TLC sbb cite masak2 kan, kenyang dapat tengok makanan best2 kata FOOD HUNTER mihmihmihhh, tapi ada masa aku tengok movie gak
Kul 6ptg baru balik rumah tunggu En Husband 

Now da 103hari da, Rasa rindu lak nak berpantang berperang kat rumah tu..。◕‿◕。Rindu nak marah2 Haziq n Akid pastu nangis mintak maaf kat dorang..hahhhaa
lagi2 Papa ada kat rumah, lagi la jelesss, kalo wasap je anta gmabar anak.. so malas nak wasap..hahhaha