Wednesday, 18 November 2015

..::.. 2nd Baby ..::..

Alhamdullilah SIL ada bagi barang baby sikit..Cantik lahai tengok..terus excited nak prepare barang baby..
Sebelum ni bukan la x excited.. Cuma nak beli baju, minyak angin , barang mandi, mitten n bootie je..Baju sarung kaki n tangan last year pon boleh guna lg kita guna jee..Jangan membazir..Cuma top up sikit2.
SIL ada bagi barut custom made, bantal aan selimut dari kain minky..Lembut je material kain tu..Mama yg excited lebih bila dapat barut n bantal selimut tu..
Actually barut la..sebab memang xde barut pon..hihihii..bantal tu Ada lg la yg haziq jarang pakai..mana x nyaa ada 4 biji bantal..ingat nak basuh n guna yg tu je..selimut pon ada 2helai yg haziq punya..cuma ingat nak beli bedung jelah n boleh buat selimut jgak..
Susu tu haziq punya nnt kita story pasal susu plak yee..

 
Barang2 da settle packing..Cuma set berpantang n ada barang aku je belum siap lg..2 weeks ago..Semoga dipermudahkan..Confinement Lady pon belum dapat lg..hhahahhaa..xtau la mana nnt nak cari..hihihii..Ikutkan nak ambik package CL jaga Half Day masak,basuh baju n tengokkan baby sekali tapi Mak x bagi cakap membazir jee nnt..Tp kalo pk balik takot jgak dapat CL foreigner..Hahahhaaa..Mak just ckp cari orang yg boleh Half Day jaga baby n kemas2 rumah..tp Husband aku x nak nnt..

Yang paling suka pregnant kali ni Insha Allah nak pantang betul2..hihihii nak displin..Hari2 cakap kat husband nak jaga pantang nnt..Hahhaha..:D
Hari2 kot dia "Iyee" kan je..Tp tempat nak pantnag nnt pon x siap kan lg..Doakan yang terbaik..Amin 

..::.. 2nd Baby ..::..

Alhamdullilah SIL ada bagi barang baby sikit..Cantik lahai tengok..terus excited nak prepare barang baby..
Sebelum ni bukan la x excited.. Cuma nak beli baju, minyak angin , barang mandi, mitten n bootie je..Baju sarung kaki n tangan last year pon boleh guna lg kita guna jee..Jangan membazir..Cuma top up sikit2.
SIL ada bagi barut custom made, bantal aan selimut dari kain minky..Lembut je material kain tu..Mama yg excited lebih bila dapat barut n bantal selimut tu..
Actually barut la..sebab memang xde barut pon..hihihii..bantal tu Ada lg la yg haziq jarang pakai..mana x nyaa ada 4 biji bantal..ingat nak basuh n guna yg tu je..selimut pon ada 2helai yg haziq punya..cuma ingat nak beli bedung jelah n boleh buat selimut jgak..
Susu tu haziq punya nnt kita story pasal susu plak yee..

 
Barang2 da settle packing..Cuma set berpantang n ada barang aku je belum siap lg..2 weeks ago..Semoga dipermudahkan..Confinement Lady pon belum dapat lg..hhahahhaa..xtau la mana nnt nak cari..hihihii..Ikutkan nak ambik package CL jaga Half Day masak,basuh baju n tengokkan baby sekali tapi Mak x bagi cakap membazir jee nnt..Tp kalo pk balik takot jgak dapat CL foreigner..Hahahhaaa..Mak just ckp cari orang yg boleh Half Day jaga baby n kemas2 rumah..tp Husband aku x nak nnt..

Yang paling suka pregnant kali ni Insha Allah nak pantang betul2..hihihii nak displin..Hari2 cakap kat husband nak jaga pantang nnt..Hahhaha..:D
Hari2 kot dia "Iyee" kan je..Tp tempat nak pantnag nnt pon x siap kan lg..Doakan yang terbaik..Amin 

Wednesday, 4 November 2015

..::.. Haziq 19month ..::..

Sekarang ni Haziq da pandai mkn macam2..kalo dulu mkn pedas je mesti meraung n garu kepala..hahahahhh sekarang ni da ok da, kalo pedas je mesti cari air, kalo air xde baru nages..

Alhamdulillah senang jaga Haziq.. kadang2 xde lauk pon nasi kosong pon Haziq tibai makan..macam kesian pon ada, nenek pon penah cakap cmtu jugak..

Tapi betul tau, dulu2 aku letak periuk nasi kat bawah die bukak tudung nasi n makan nasi mcm tu jee.. Alahai anak teruna Mama ni..Semoga senang jaga haziq nnt..


Lauk haziq pulak aku masak n letak stock ayam homemade kalau da abes guna kiub jee..kdg2 pakai serbuk ikan bilis..Tapi kadang2 bg je mkn lauk/kuah yg kita masak tp aku akan bg rasa tawar sikit..Kalo nenek jaga pulak time aku x prepare makanan haziq nenek bg mkn nasi n kicap jee..Btw Haziq da makan cekelat..hahhaha..Mama tewas jugak sbb nak pujuk die pg2 time keje..haihhhh pandai je die kan..hehehehe..

**



 

..::.. Haziq 19month ..::..

Sekarang ni Haziq da pandai mkn macam2..kalo dulu mkn pedas je mesti meraung n garu kepala..hahahahhh sekarang ni da ok da, kalo pedas je mesti cari air, kalo air xde baru nages..

Alhamdulillah senang jaga Haziq.. kadang2 xde lauk pon nasi kosong pon Haziq tibai makan..macam kesian pon ada, nenek pon penah cakap cmtu jugak..

Tapi betul tau, dulu2 aku letak periuk nasi kat bawah die bukak tudung nasi n makan nasi mcm tu jee.. Alahai anak teruna Mama ni..Semoga senang jaga haziq nnt..


Lauk haziq pulak aku masak n letak stock ayam homemade kalau da abes guna kiub jee..kdg2 pakai serbuk ikan bilis..Tapi kadang2 bg je mkn lauk/kuah yg kita masak tp aku akan bg rasa tawar sikit..Kalo nenek jaga pulak time aku x prepare makanan haziq nenek bg mkn nasi n kicap jee..Btw Haziq da makan cekelat..hahhaha..Mama tewas jugak sbb nak pujuk die pg2 time keje..haihhhh pandai je die kan..hehehehe..

**



 

Monday, 19 October 2015

..::.. Sayang Awak ..::..


Patut la tipa kali bila nk makan kat luar Husband akan suruh decide kat mana nak makan. 
sampai kekadang tu rasa da xde idea nk makan kat mana. 
kadang2 saja je cakap "alaa nanti kalo ma pilih order sampai lambat laa, xsedap la.." 
Serius memang penah kena banyak kali pon. :P 
tapi husband tetap nak aku yang pilih kat mana. pastu order pon kita jugak yang kena pilih. =,='' Hahahahaa
 Kalo pegi Shopping mall pon sama jugak. Padahal banyak je pilihan. 

So kalo makan kat rumah pulak, masak apa je yang ada kat dalam peti ais n yang terlintas di fikiran.
Alhamdulillah suami x cerewet, cuma nak bagi die selera makan masak la ikan keli or segala haiwan yang boleh di makan, konpemm bertambah..

Selama 2 tahun berkahwin ni suami x penah lagi merunggut apa yang kita masak, x penah nak paksa2 even masa preggy jarang sangat masak.
Kalo dia tau xde barang dapur die siap2 call tanya nak tapau apa nanti..:P
~~tue yang sayang pa sangat,sampai terlajak anak setahun sorang.hahhaa^^


Fuhh nikmatnya hidup kalo Hubby msg cakap ''harini kita makan kt luar" hahhahaaa..terus tunjuk yg kita ni sayang lebih kat die..

Semoga tahun2 yg mendatang Pa x cerewet n x bosan dengan masakan Ma..Ma selalu doakan Allah lembutkan hati Pa layan karenah Ma dan Haziq..Semoga titik peluh Pa mencari nafkah halal untuk kami dibalas dengan ganjaran pahala dariNya..Amin Allahumma Amin


..::.. Sayang Awak ..::..


Patut la tipa kali bila nk makan kat luar Husband akan suruh decide kat mana nak makan. 
sampai kekadang tu rasa da xde idea nk makan kat mana. 
kadang2 saja je cakap "alaa nanti kalo ma pilih order sampai lambat laa, xsedap la.." 
Serius memang penah kena banyak kali pon. :P 
tapi husband tetap nak aku yang pilih kat mana. pastu order pon kita jugak yang kena pilih. =,='' Hahahahaa
 Kalo pegi Shopping mall pon sama jugak. Padahal banyak je pilihan. 

So kalo makan kat rumah pulak, masak apa je yang ada kat dalam peti ais n yang terlintas di fikiran.
Alhamdulillah suami x cerewet, cuma nak bagi die selera makan masak la ikan keli or segala haiwan yang boleh di makan, konpemm bertambah..

Selama 2 tahun berkahwin ni suami x penah lagi merunggut apa yang kita masak, x penah nak paksa2 even masa preggy jarang sangat masak.
Kalo dia tau xde barang dapur die siap2 call tanya nak tapau apa nanti..:P
~~tue yang sayang pa sangat,sampai terlajak anak setahun sorang.hahhaa^^


Fuhh nikmatnya hidup kalo Hubby msg cakap ''harini kita makan kt luar" hahhahaaa..terus tunjuk yg kita ni sayang lebih kat die..

Semoga tahun2 yg mendatang Pa x cerewet n x bosan dengan masakan Ma..Ma selalu doakan Allah lembutkan hati Pa layan karenah Ma dan Haziq..Semoga titik peluh Pa mencari nafkah halal untuk kami dibalas dengan ganjaran pahala dariNya..Amin Allahumma Amin


Wednesday, 9 September 2015

..::.. Tadi punye cerita ..::..



Till now sometimes i still cry to work...wish can be with baby always

Biasa everytime gi keje Haziq mesti nangis. Hmmmmmmm.. Sebak tol!!!!
bila nak g hantar die mesti kena bg die leka dulu baru la cepat2 lari. kalo x menangis x sudah la jawabnyaa.
Nanti mama g keje pon nages2 dulu dalam keta..huhuhuuu

Pagi tadi haziq hanta mama. Bila pegi depan kat dia, dia terus nages nak ikut xnak salam n x nak kiss mama da.aku stay je kat situ lambai2 die tp still nangis gak,last aku terus g masuk office.

Pastu x sampai 5 minit Hubs wasap. Hamboi bukan main terus melebar senyum bila dapat makan.
Have fun Papa enjoy your moment together.

Sedih hoi.. Ok sekian.


..::.. Tadi punye cerita ..::..



Till now sometimes i still cry to work...wish can be with baby always

Biasa everytime gi keje Haziq mesti nangis. Hmmmmmmm.. Sebak tol!!!!
bila nak g hantar die mesti kena bg die leka dulu baru la cepat2 lari. kalo x menangis x sudah la jawabnyaa.
Nanti mama g keje pon nages2 dulu dalam keta..huhuhuuu

Pagi tadi haziq hanta mama. Bila pegi depan kat dia, dia terus nages nak ikut xnak salam n x nak kiss mama da.aku stay je kat situ lambai2 die tp still nangis gak,last aku terus g masuk office.

Pastu x sampai 5 minit Hubs wasap. Hamboi bukan main terus melebar senyum bila dapat makan.
Have fun Papa enjoy your moment together.

Sedih hoi.. Ok sekian.


Tuesday, 25 August 2015

..::.. AKU DI UJI ..::..

Assalamualaikum W.B.T

Sejak preggy ni mood swing makin menjadi2..bak kata En. Husband aku kuat marah..hahhhahaa..Moody nau Anak mama ni..Stress sbb penat ehh..:D
Time Abang dulu mama rilex je kat rumah kan..Xpelah mama larat lgpn Mama ada nafsu gak nak shopaholic n macam2 laa.. ~~Gunakan kudrat masa muda ni untuk kumpul duit n aset2 lagi..Doakan..;)



Serious time preggy ni ada je yg x kena..cepat betul moody tu sampai..Harini salah total Purchase Order da fax pon kat supplier, Actually aku tau total tu silap just lupa nak amend je PO. Da tu pegi bgtau Bos yang silap harga padahal Supplier call ckp ada pending payment bulan 3 tp pandai lak alih citee..~Hantu Kak Limah Betul
Yess bos ckp "itu pon boleh salah??Bukan main Eksen nada die..Yee bos i'm your COOLIE belajar sangat pandai, xde kelulusan tinggi and please don't expect more than that. Sebab tu sebelum aku sign Offer Letter pon aku da ckp aku x nak ambik part Accounting n aku x nak di persalahkan or apa2 la pasal account ni.  Bos pon satu hal tu kecik je tp da macam H*r** Aku x tau sebutir haram pon benda2 engineering ni. Aku dulu belajar Ekonomi Rumah Tangga..Hahhahahaha **VanggaSangatHakak**



Malas nak cite pasal keje lg..nnt moody lg baru buat entry lain pulop..hhahahhahaa..Doa sekarang ni. moga2 ada rezeki kat tempat lain. Aminnn



..::.. AKU DI UJI ..::..

Assalamualaikum W.B.T

Sejak preggy ni mood swing makin menjadi2..bak kata En. Husband aku kuat marah..hahhhahaa..Moody nau Anak mama ni..Stress sbb penat ehh..:D
Time Abang dulu mama rilex je kat rumah kan..Xpelah mama larat lgpn Mama ada nafsu gak nak shopaholic n macam2 laa.. ~~Gunakan kudrat masa muda ni untuk kumpul duit n aset2 lagi..Doakan..;)



Serious time preggy ni ada je yg x kena..cepat betul moody tu sampai..Harini salah total Purchase Order da fax pon kat supplier, Actually aku tau total tu silap just lupa nak amend je PO. Da tu pegi bgtau Bos yang silap harga padahal Supplier call ckp ada pending payment bulan 3 tp pandai lak alih citee..~Hantu Kak Limah Betul
Yess bos ckp "itu pon boleh salah??Bukan main Eksen nada die..Yee bos i'm your COOLIE belajar sangat pandai, xde kelulusan tinggi and please don't expect more than that. Sebab tu sebelum aku sign Offer Letter pon aku da ckp aku x nak ambik part Accounting n aku x nak di persalahkan or apa2 la pasal account ni.  Bos pon satu hal tu kecik je tp da macam H*r** Aku x tau sebutir haram pon benda2 engineering ni. Aku dulu belajar Ekonomi Rumah Tangga..Hahhahahaha **VanggaSangatHakak**



Malas nak cite pasal keje lg..nnt moody lg baru buat entry lain pulop..hhahahhahaa..Doa sekarang ni. moga2 ada rezeki kat tempat lain. Aminnn



Monday, 24 August 2015

..::.. M.Q.H ..::..

Assalamualaikum..

Lamakan x update, bukan xde cerita nak share cuma keadaan x berapa nak sihat..
Berbalik kepada entry MQH ni just nak story mory pasal Qaiser Haziq je..

Sekarang ni Haziq da start n rajin berjalan..kalo dulu2 nak berdiri tegap pon boleh kira berapa kali je die buat..bukan x boleh tp entah la..Nenek cakap selagi lutut tu x sakit salagi tu la die dok merangkak, merangkak da la laju mcm komando kat rumah xde carpet memg sakit la lutut tu, dengan baju abes kotor2..nanti turn adik mesti kena beli lagi..:(

Kalo dengan Mama ni da macam magnet da, nak melekat je..Anta g rumah nenek dok la pegang Mama ni kuat2 taknak kne tinggal..Pujuk2 baru ok sikit..Time balik kerja bukan main suka sangat..kalo dulu2 asyik nak mintak BF je..sekarang ni pon sama pandai cakap sibuk la "Nak, nak " ajee:D

Memang BF die lagi tp time kat rumah n tido jelah,kadang2 botol pon die  xnak bila ade mama..kne papa bagi baru ok..

Yang kelakar kalo Mama nak rest ke nak buat keje rumah ke Papa suruh la kita ni menyorok dari die.Hahahahaa..Thanks Papa, Alhamdulillah Husband pon da makin faham situation, sedikit banyak Husband tolong tanpa suruh..Maklum la nak jadi Papa lg sekali..








..::.. M.Q.H ..::..

Assalamualaikum..

Lamakan x update, bukan xde cerita nak share cuma keadaan x berapa nak sihat..
Berbalik kepada entry MQH ni just nak story mory pasal Qaiser Haziq je..

Sekarang ni Haziq da start n rajin berjalan..kalo dulu2 nak berdiri tegap pon boleh kira berapa kali je die buat..bukan x boleh tp entah la..Nenek cakap selagi lutut tu x sakit salagi tu la die dok merangkak, merangkak da la laju mcm komando kat rumah xde carpet memg sakit la lutut tu, dengan baju abes kotor2..nanti turn adik mesti kena beli lagi..:(

Kalo dengan Mama ni da macam magnet da, nak melekat je..Anta g rumah nenek dok la pegang Mama ni kuat2 taknak kne tinggal..Pujuk2 baru ok sikit..Time balik kerja bukan main suka sangat..kalo dulu2 asyik nak mintak BF je..sekarang ni pon sama pandai cakap sibuk la "Nak, nak " ajee:D

Memang BF die lagi tp time kat rumah n tido jelah,kadang2 botol pon die  xnak bila ade mama..kne papa bagi baru ok..

Yang kelakar kalo Mama nak rest ke nak buat keje rumah ke Papa suruh la kita ni menyorok dari die.Hahahahaa..Thanks Papa, Alhamdulillah Husband pon da makin faham situation, sedikit banyak Husband tolong tanpa suruh..Maklum la nak jadi Papa lg sekali..








Tuesday, 4 August 2015

..::.. kipidap dongibab ..::..

Entry kali ni #dongibab..

Da lama kot makan hati je..tp masih boleh bersabar insha Allah kalo perancangan Allah untuk aku ada rezeki yg lebih baik dr ni insha Allah x kemana..
Just a few months away shila untuk awak bersabar..tp kalo xde rezeki kat tempat lain nasib ko laa..hahahaa..

Lately banyak pulak menda yg x betolnyaa..kerja sume campur2 tangan..barang sampai pon lain2 orang yg check n lain org yg sign..patot hire la lg sorg untuk take over order n receive barang..kan senang..tp yg tu xpelah boleh terima lg..

Wahai Bos paham la kt meja aku ni berlambak2 kot kertas yg aku sendiri pon da pening nk letak kat mana..tu belum masuk lg fail last year yg ko suruh simpan dalam stor, n invoice2 yang ntah sesat mana ntah untuk filing lg..

Yang x blah kerja yang aku da submit awal pastu korang ckp sekali hantar summary report untuk bulan 4 da 5..Aku lambat hantar pon bulan 6 punya summary je..Adoii..Bos bising2 ckp "selalu u hantar invoice bg i check dulu n i sign..ini terus buat Payment Voucher untuk bulan 4 dan 5.."
Padahal Wendy yg buat PV tu bukan aku..Aku akan hantar report je..pastu W akan bg bos check sign n baru die prepare PV..Masa bgtau W,W ckp Bos yang suruh aku key in je dulu..Pandai la korang auta..Yang sebenarnya bos x suruh pon manual key in just key in invoice dalam sistem jeee..


Bertahan sebab ada Ros je..tu pon selalu keluar g site,maklum la org penting..Cuma belum tau je kat mana ada MC beli kalo x da lama tiap2 bulan aku beli..hahahhaa,nak cuti x boeh coz cuti pon ciput je..

Kesimpulannya apa yg boleh aku cakap
#kipidap
#dongibab
#AllahSebaik2Perancang

..::.. kipidap dongibab ..::..

Entry kali ni #dongibab..

Da lama kot makan hati je..tp masih boleh bersabar insha Allah kalo perancangan Allah untuk aku ada rezeki yg lebih baik dr ni insha Allah x kemana..
Just a few months away shila untuk awak bersabar..tp kalo xde rezeki kat tempat lain nasib ko laa..hahahaa..

Lately banyak pulak menda yg x betolnyaa..kerja sume campur2 tangan..barang sampai pon lain2 orang yg check n lain org yg sign..patot hire la lg sorg untuk take over order n receive barang..kan senang..tp yg tu xpelah boleh terima lg..

Wahai Bos paham la kt meja aku ni berlambak2 kot kertas yg aku sendiri pon da pening nk letak kat mana..tu belum masuk lg fail last year yg ko suruh simpan dalam stor, n invoice2 yang ntah sesat mana ntah untuk filing lg..

Yang x blah kerja yang aku da submit awal pastu korang ckp sekali hantar summary report untuk bulan 4 da 5..Aku lambat hantar pon bulan 6 punya summary je..Adoii..Bos bising2 ckp "selalu u hantar invoice bg i check dulu n i sign..ini terus buat Payment Voucher untuk bulan 4 dan 5.."
Padahal Wendy yg buat PV tu bukan aku..Aku akan hantar report je..pastu W akan bg bos check sign n baru die prepare PV..Masa bgtau W,W ckp Bos yang suruh aku key in je dulu..Pandai la korang auta..Yang sebenarnya bos x suruh pon manual key in just key in invoice dalam sistem jeee..


Bertahan sebab ada Ros je..tu pon selalu keluar g site,maklum la org penting..Cuma belum tau je kat mana ada MC beli kalo x da lama tiap2 bulan aku beli..hahahhaa,nak cuti x boeh coz cuti pon ciput je..

Kesimpulannya apa yg boleh aku cakap
#kipidap
#dongibab
#AllahSebaik2Perancang

Wednesday, 25 March 2015

..::.. Orang Tua-Tua Kata ..::..

Orang Tua-Tua Kata, Atau Mungin Realitinya Alam Rumahtangga Sentiasa Di Uji Sedikit Demi Sedikit dan Berperingkat.

5 Tahun Perkahwinan (Fasa 1) Sentiasa Di Uji Dengan Kesempitan & Kekurangan Harta, Tanggungjawab Pada Pasangan (Ada Je Yang Tak Cukup, Ada Je Yang Tak Kena, Kena Banyak Belajar Sabar)
 
Masuk 10 Tahun Perkahwinan (Fasa Ke-2) Allah Dah Mula Buka 1001 Pintu Rezeki Ke Arah Stabiliti.

Masuk 15 Tahun Perkahwinan (Fasa Ke-3) Kehidupan Lebih Simple Tetapi Stabil Dari Segala Sudut.

Apa Jua Yang Mendatang Insha Allah Ada HikmahNYA..ALLAH Sebaik-baik Perancang..Tipu La Kalo  Kata Tak Pernah Di Uji..Cuma Kita Je Yang Kena Pandai Kawal Diri Dan Perasaan Dalam Menempuhi Dugaan Perkahwinan.

Ada Kelebihan Kita Dan Pasangan Yang Boleh Membuatkan Kita Hargai Dan Lupakan Segala Masalah Yang Kita Hadapi. Hargailah Segala Pergorbanan Setiap Pasangan.Sematkan Dalam Diri Untuk Memaafkan Pasangan,Buang Sikap Ego Dan Yang Paling Penting Jangan Bersikap Tak Rasional Masa Tengah Marah..Take Ur Time..


Mudah-Mudahan Allah Memberi Kemudahan & Kekuatan Untuk Aku, Dalam Menjalani Kehidupan Bersama Anak-Anak & Suami Tercinta Sehingga Syurga.. Ameen 
(***anak-anak??? Hahahahaaa***)

..::.. Orang Tua-Tua Kata ..::..

Orang Tua-Tua Kata, Atau Mungin Realitinya Alam Rumahtangga Sentiasa Di Uji Sedikit Demi Sedikit dan Berperingkat.

5 Tahun Perkahwinan (Fasa 1) Sentiasa Di Uji Dengan Kesempitan & Kekurangan Harta, Tanggungjawab Pada Pasangan (Ada Je Yang Tak Cukup, Ada Je Yang Tak Kena, Kena Banyak Belajar Sabar)
 
Masuk 10 Tahun Perkahwinan (Fasa Ke-2) Allah Dah Mula Buka 1001 Pintu Rezeki Ke Arah Stabiliti.

Masuk 15 Tahun Perkahwinan (Fasa Ke-3) Kehidupan Lebih Simple Tetapi Stabil Dari Segala Sudut.

Apa Jua Yang Mendatang Insha Allah Ada HikmahNYA..ALLAH Sebaik-baik Perancang..Tipu La Kalo  Kata Tak Pernah Di Uji..Cuma Kita Je Yang Kena Pandai Kawal Diri Dan Perasaan Dalam Menempuhi Dugaan Perkahwinan.

Ada Kelebihan Kita Dan Pasangan Yang Boleh Membuatkan Kita Hargai Dan Lupakan Segala Masalah Yang Kita Hadapi. Hargailah Segala Pergorbanan Setiap Pasangan.Sematkan Dalam Diri Untuk Memaafkan Pasangan,Buang Sikap Ego Dan Yang Paling Penting Jangan Bersikap Tak Rasional Masa Tengah Marah..Take Ur Time..


Mudah-Mudahan Allah Memberi Kemudahan & Kekuatan Untuk Aku, Dalam Menjalani Kehidupan Bersama Anak-Anak & Suami Tercinta Sehingga Syurga.. Ameen 
(***anak-anak??? Hahahahaaa***)

Monday, 16 March 2015

..::.. Tips Ke Korea ..::..

Assalamualaikum,

Ok
nak bagi tips kat korang Sangat berguna dengan tips-tips ni. .Jom share sama-sama ..

walaupun x banyak tapi ok la kan dari xde..:) 

    1. Masuk ke negara Korea Selatan tidak memerlukan visa. 

    2. Travel sendiri (backpacker) lebih jimat berbanding menggunakan travel agent.


    3. Tapi kalau dah jadi backpacker kena la pandai-pandai buat research sendiri tempat yang menarik untuk dilawati, hotel atau guest house dan kemudahan pengangkutan.


    4. Pengangkutan yang paling mudah adalah subway. Bas pun okay jugak. 


    5. Hotel/guest house boleh dibooking online melalui Agoda.com, Booking.com atau laman web hotel tu sendiri. 


    6. Buat itineraryiaitu jadual ke mana tempat akan dilawati day by day.


    7. Perjalanan mengambil masa selama 6 jam ++..(Depends) Masa makan dalam flight adalah 2 kali dan beli sendiri  (Air Asia).


    8. Waktu di Korea awal sejam dari Malaysia.


    9. Tukar siap-siap duit RM ke won di Malaysia. Bawak jugak duit RM cash dalam wallet.

    Nak convert duit buat macam ni: contohnya 10,000 won buang 3 kosong kat belakang tu then 10 kat depan tu darab 3. That means 10,000 won = RM30.

    10. Imigresen tak strict pasal makanan yang dibawa tak seperti Australia dan New Zealand. Bawalah apa sahaja seperti serunding, nasi impit, meggi, kari ayam, periuk belanga, rice cooker.


    11. Masa di imigresen, kastam tak check beg pun tapi kalau pakai jaket kena buka jaket.


    12. Suhu Korea mempunyai 4 musim iaitu Musim Sejuk (Winter), Musim Bunga (Spring), Musim Panas (Summer) & Musim Luruh (Autumn)

    • Winter-->    Lewat November ~ awal Mac (0°c ~ -8°c).      
    • Spring -->    Pertengahan  Mac ~ lewat Mei  (5°c ~ 20°c).   
    • Summer--> Bulan Jun ~ September (23°c ~ 27°c).      
    • Autumn-->  Lewat September ~ Pertengahan November  (11°c ~ 19°c).
      13. Tempat shopping yang popular ialah Myeongdong, Namdaemun, Dongdaemun dan Insadong.
        14. Kedai makanan halal banyak terdapat di Itaewon.
          15. Hard Rock Cafe Seoul dekat Jamsil, Gangnam (Lotte Wold Mall) ~~xsempat nak pergi..:'(
            16. Full House, Nami Island, Aiins World dan Everland terletak jauh sikit dari bandar Seoul. Masa perjalanan hampir 1 jam. Perlu naik train, bus, ferry, teksi, basikal dan sebagainya.Kena plan masa siap2..nanti ada mst xdpt pegi tmpt lain. 
              17. Install application Jihachul daripada android/apple pada smart phone anda supaya mudah untuk study subway route map. Tak perlu internet.
                18. Install application arah kiblat jugak sebab kat Korea tak ada petunjuk arah kiblat dan jugak waktu solat di sana. Boleh buat jamak dan qasar.
                  19. Beli T-Money card di 7 Eleven, GS25, atau Family Mart untuk memudahkan proses menaiki train atau bas. Saya topup 50,000 won/card untuk 6 hari.(RM169)
                    20. Bawa botol air/Wipes Tissue ketika masuk toilet sebab toilet kat sana tak ada paip dan hose untuk membasuh.
                      21. Stay di guest house yang dekat dengan subway atau tempat tumpuan pelancong.
                        22. Dalam subway station ada escalator tapi ada juga yang tak ada dan perlu naik tangga
                          23. Dalam train atau bas pulak ada signboard yang akan tulis nama station yang akan berhenti dalam English. So, tak perlu risau kalau terlepas station ke apa.
                            24. Signboard-signboard juga dalam English.
                              25. Certain-certain warga Korea je yang pandai cakap English. Yang lain kalau kita tanya dia cakap bahasa dia. 
                                26. Perkataan yang popular ialah "Annyeonghaseyo"- Hello/Hi dan "Kamsahamnida"- Terima Kasih "Eolmaeyo" - Berapa harganya? "Kaka Juseyo" - Boleh bagi diskaun?
                                  27. Kalau lalu di depan kedai kosmetik macam Etude House ke Tony Moly ke Nature Republic ke dia akan bagi free gift macam facial mask tapi kita kena gak masuk dalam kedai dan beli. Erkkk. Macam tak free je.
                                    28. Kalau makan di kedai atau restoran, plain water akan diberi percuma. Jimat duit tak perlu beli air. Hehehe tapi kalau nak air lain boleh je order.
                                      29. Kebanyakan makanan set akan didatangi bersama 3-4 jenis side dishes dan selalunya ada kimchi. Sedap! 
                                        30. International plug adapter perlu ada. Sebab plug di sana lain dari Malaysia. Boleh beli di 7 Eleven kat sana. 
                                          31. Aktifkan phone roaming. Aktifkan kad kredit. Jika ada dan jika perlu.
                                            32. Wifi ada di merata tempat even dalam subway tapi kena bayar bukan free.




                                              Credit : http://inicelotehaku.blogspot.com/

                                              ..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..


                                                1.Peta seoul 

                                              Peta Seoul penting untuk merujuk kawasan sekitar dan pelan landasan keretapi bawah tanah. Peta Seoul boleh dibeli di kedai2 buku utama dan boleh didapati secara percuma di pusat informasi pelancongan Seoul.Mcm dekat Hongik University, Myeongdong & Itaewon ada tourist guide di sepanjang jalan..kat sana boleh dapat map and tanya dorang.

                                                2. Passport 

                                              Pengenalan diri utama ketika berada di luar Malaysia. Jagalah ia seperti menjaga nyawa anda.Penting bila nak masuk Theme mana2 tempat..Especially Everland Theme Park (sebab nak harga Foreigners)   

                                                3. T - Money Card 

                                              T-money card berfungsi seperti kad Touch n Go di Malaysia. T-Money card boleh digunakan untuk menaiki kenderaan awam seperti subway, bas da teksi. Kad ini boleh dibeli di GS25 dengan harga 2500 Won (RM 8).  

                                                4. Duit Korea 

                                              Tukar duit awal bagi nak elak harga Tinggi..Kalau kita nak tukar duit RM ke KRW, kita harusla dan wajibla tengok WE SELL..RM 1 bernilai lebih kurang 300 Won. Harga Makanan dan Baju2 murah 10, 000 Won.
                                               
                                              Credit to : http://myfir2u.blogspot.com/2012/02/tips-melancong-ke-korea-siri-3-apa-yang.html


                                              ..::.. Tips Ke Korea ..::..

                                              Assalamualaikum,

                                              Ok
                                              nak bagi tips kat korang Sangat berguna dengan tips-tips ni. .Jom share sama-sama ..

                                              walaupun x banyak tapi ok la kan dari xde..:) 

                                              1. Masuk ke negara Korea Selatan tidak memerlukan visa. 

                                              2. Travel sendiri (backpacker) lebih jimat berbanding menggunakan travel agent.


                                              3. Tapi kalau dah jadi backpacker kena la pandai-pandai buat research sendiri tempat yang menarik untuk dilawati, hotel atau guest house dan kemudahan pengangkutan.


                                              4. Pengangkutan yang paling mudah adalah subway. Bas pun okay jugak. 


                                              5. Hotel/guest house boleh dibooking online melalui Agoda.com, Booking.com atau laman web hotel tu sendiri. 


                                              6. Buat itinerary iaitu jadual ke mana tempat akan dilawati day by day.


                                              7. Perjalanan mengambil masa selama 6 jam ++..(Depends) Masa makan dalam flight adalah 2 kali dan beli sendiri  (Air Asia).


                                              8. Waktu di Korea awal sejam dari Malaysia.


                                              9. Tukar siap-siap duit RM ke won di Malaysia. Bawak jugak duit RM cash dalam wallet.

                                              Nak convert duit buat macam ni: contohnya 10,000 won buang 3 kosong kat belakang tu then 10 kat depan tu darab 3. That means 10,000 won = RM30.

                                              10. Imigresen tak strict pasal makanan yang dibawa tak seperti Australia dan New Zealand. Bawalah apa sahaja seperti serunding, nasi impit, meggi, kari ayam, periuk belanga, rice cooker.


                                              11. Masa di imigresen, kastam tak check beg pun tapi kalau pakai jaket kena buka jaket.


                                              12. Suhu Korea mempunyai 4 musim iaitu Musim Sejuk (Winter), Musim Bunga (Spring), Musim Panas (Summer) & Musim Luruh (Autumn)

                                              • Winter-->    Lewat November ~ awal Mac (0°c ~ -8°c).      
                                              • Spring -->    Pertengahan  Mac ~ lewat Mei  (5°c ~ 20°c).   
                                              • Summer--> Bulan Jun ~ September (23°c ~ 27°c).      
                                              • Autumn-->  Lewat September ~ Pertengahan November  (11°c ~ 19°c).
                                              13. Tempat shopping yang popular ialah Myeongdong, Namdaemun, Dongdaemun dan Insadong.
                                              14. Kedai makanan halal banyak terdapat di Itaewon.
                                              15. Hard Rock Cafe Seoul dekat Jamsil, Gangnam (Lotte Wold Mall) ~~xsempat nak pergi..:'(
                                              16. Full House, Nami Island, Aiins World dan Everland terletak jauh sikit dari bandar Seoul. Masa perjalanan hampir 1 jam. Perlu naik train, bus, ferry, teksi, basikal dan sebagainya.Kena plan masa siap2..nanti ada mst xdpt pegi tmpt lain. 
                                              17. Install application Jihachul daripada android/apple pada smart phone anda supaya mudah untuk study subway route map. Tak perlu internet.
                                              18. Install application arah kiblat jugak sebab kat Korea tak ada petunjuk arah kiblat dan jugak waktu solat di sana. Boleh buat jamak dan qasar.
                                              19. Beli T-Money card di 7 Eleven, GS25, atau Family Mart untuk memudahkan proses menaiki train atau bas. Saya topup 50,000 won/card untuk 6 hari.(RM169)
                                              20. Bawa botol air/Wipes Tissue ketika masuk toilet sebab toilet kat sana tak ada paip dan hose untuk membasuh.
                                              21. Stay di guest house yang dekat dengan subway atau tempat tumpuan pelancong.
                                              22. Dalam subway station ada escalator tapi ada juga yang tak ada dan perlu naik tangga
                                              23. Dalam train atau bas pulak ada signboard yang akan tulis nama station yang akan berhenti dalam English. So, tak perlu risau kalau terlepas station ke apa.
                                              24. Signboard-signboard juga dalam English.
                                              25. Certain-certain warga Korea je yang pandai cakap English. Yang lain kalau kita tanya dia cakap bahasa dia. 
                                              26. Perkataan yang popular ialah "Annyeonghaseyo"- Hello/Hi dan "Kamsahamnida" - Terima Kasih "Eolmaeyo" - Berapa harganya? "Kaka Juseyo" - Boleh bagi diskaun?
                                              27. Kalau lalu di depan kedai kosmetik macam Etude House ke Tony Moly ke Nature Republic ke dia akan bagi free gift macam facial mask tapi kita kena gak masuk dalam kedai dan beli. Erkkk. Macam tak free je.
                                              28. Kalau makan di kedai atau restoran, plain water akan diberi percuma. Jimat duit tak perlu beli air. Hehehe tapi kalau nak air lain boleh je order.
                                              29. Kebanyakan makanan set akan didatangi bersama 3-4 jenis side dishes dan selalunya ada kimchi. Sedap! 
                                              30. International plug adapter perlu ada. Sebab plug di sana lain dari Malaysia. Boleh beli di 7 Eleven kat sana. 
                                              31. Aktifkan phone roaming. Aktifkan kad kredit. Jika ada dan jika perlu.
                                              32. Wifi ada di merata tempat even dalam subway tapi kena bayar bukan free.




                                              Credit : http://inicelotehaku.blogspot.com/

                                              ..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..::..


                                                1.Peta seoul 

                                              Peta Seoul penting untuk merujuk kawasan sekitar dan pelan landasan keretapi bawah tanah. Peta Seoul boleh dibeli di kedai2 buku utama dan boleh didapati secara percuma di pusat informasi pelancongan Seoul.Mcm dekat Hongik University, Myeongdong & Itaewon ada tourist guide di sepanjang jalan..kat sana boleh dapat map and tanya dorang.

                                                2. Passport 

                                              Pengenalan diri utama ketika berada di luar Malaysia. Jagalah ia seperti menjaga nyawa anda.Penting bila nak masuk Theme mana2 tempat..Especially Everland Theme Park (sebab nak harga Foreigners)   

                                                3. T - Money Card 

                                              T-money card berfungsi seperti kad Touch n Go di Malaysia. T-Money card boleh digunakan untuk menaiki kenderaan awam seperti subway, bas da teksi. Kad ini boleh dibeli di GS25 dengan harga 2500 Won (RM 8).  

                                                4. Duit Korea 

                                              Tukar duit awal bagi nak elak harga Tinggi..Kalau kita nak tukar duit RM ke KRW, kita harusla dan wajibla tengok WE SELL..RM 1 bernilai lebih kurang 300 Won. Harga Makanan dan Baju2 murah 10, 000 Won.
                                               
                                              Credit to : http://myfir2u.blogspot.com/2012/02/tips-melancong-ke-korea-siri-3-apa-yang.html


                                              Saturday, 14 March 2015

                                              ..::.. Rindu Baby ..::..

                                              Dah 4hari kat Korea..rindu sangat dekat Qaiser..masa mula2 nak kemas2 tu da x sampai hati nak tinggal lg2 Qaiser tengah demam masa tu‚demam nak tumbuh gigi..
                                              Masa mula2 book ticket tu ingat nak bawak die..lagipon dapat tau musim Spring..so xda masalah laa..last2 tanya pelajar Malaysia yg study kat sana diaorg ckp masih sejuk around 0 ~ -5°c..tp Shila masih berharap cuaca x sejuk..bila doctor Chan suggest x payah bawak masa tu Shila da 50/50 da..
                                              En.Husband pon ckp x payah bwk sbb sejuk kecian die nnt payah nak bernafas..sbb hidung terdedah sejuk‚dengan penat nnt sbb naik Subway..

                                              So masa nak packing2 barang pon packing barang anak dulu,buat stok makanan die..mainan die n ubat2 die..da setel baru setelkan barang sendiri n Husband..
                                              Masa dlm flight masih x boleh terima Qaiser kne tinggal..mmg mata sentiasa masuk habuk..Bila nak landing co pilot ckp weather around -6°c..masa tu x rasa sejuk lg..bila da sampai dekat luar Incheon Airport da rasa angin sejuk masa tu da lega sikit..

                                              Bila turun nak pergi apartment ~~~mak aihh sejuk bebeno rasanyaa..
                                              Malam tu baru la rasa How lucky x bawak my son sama2..lepas ni nnt kalau nk travel lg nak make sure bukan musim sejuk..or tengok keadaan anak n musim jugak..=)

                                              Alhamdulillah masa da sampai Korea dapat juga Skype dengan anak..Tanya khabar die sbb masa tu die demam..Untung sangat ada Mak Abah Abang Akak n Adik yg boleh percaya untuk jaga n tengok2kan Anak..
                                               

                                              ..::.. Rindu Baby ..::..

                                              Dah 4hari kat Korea..rindu sangat dekat Qaiser..masa mula2 nak kemas2 tu da x sampai hati nak tinggal lg2 Qaiser tengah demam masa tu‚demam nak tumbuh gigi..
                                              Masa mula2 book ticket tu ingat nak bawak die..lagipon dapat tau musim Spring..so xda masalah laa..last2 tanya pelajar Malaysia yg study kat sana diaorg ckp masih sejuk around 0 ~ -5°c..tp Shila masih berharap cuaca x sejuk..bila doctor Chan suggest x payah bawak masa tu Shila da 50/50 da..
                                              En.Husband pon ckp x payah bwk sbb sejuk kecian die nnt payah nak bernafas..sbb hidung terdedah sejuk‚dengan penat nnt sbb naik Subway..

                                              So masa nak packing2 barang pon packing barang anak dulu,buat stok makanan die..mainan die n ubat2 die..da setel baru setelkan barang sendiri n Husband..
                                              Masa dlm flight masih x boleh terima Qaiser kne tinggal..mmg mata sentiasa masuk habuk..Bila nak landing co pilot ckp weather around -6°c..masa tu x rasa sejuk lg..bila da sampai dekat luar Incheon Airport da rasa angin sejuk masa tu da lega sikit..

                                              Bila turun nak pergi apartment ~~~mak aihh sejuk bebeno rasanyaa..
                                              Malam tu baru la rasa How lucky x bawak my son sama2..lepas ni nnt kalau nk travel lg nak make sure bukan musim sejuk..or tengok keadaan anak n musim jugak..=)

                                              Alhamdulillah masa da sampai Korea dapat juga Skype dengan anak..Tanya khabar die sbb masa tu die demam..Untung sangat ada Mak Abah Abang Akak n Adik yg boleh percaya untuk jaga n tengok2kan Anak..